Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 4,07% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ανοδικά κινούνται τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο παράγοντας της καθοριστικής αύξησης επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και ο νέος γύρος εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Στο 4,07% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη κινούνται υψηλότερα την Παρασκευή, με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κοντά σε υψηλό έξι εβδομάδων, μία μέρα μετά την επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, εφόσον το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες.

Η ζήτηση για ομόλογα «ασφαλούς καταφυγίου», όπως της Γερμανίας, μειώνεται, καθώς αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και μετά την καθοριστική αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, που έφερε κάποια ηρεμία στις αναδυόμενες αγορές. 

Παράλληλα, η ΕΚΤ μείωσε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη κατά 0,1%, για τα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης, μείωσε τις προβλέψεις για τον υποκείμενο πληθωρισμό του επόμενου έτους και του 2020, διατηρώντας παράλληλα τη γενική πρόβλεψη αύξησης των τιμών.

Πέντε μονάδες βάσης υψηλότερα κινείται το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς, στο 4,07%. Του 7ετούς σημειώνει ανοδική κίνηση κατά τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,66% ενώ του 5ετούς -επτά μονάδες βάσης υψηλότερα- καταλήγει στο 3,16%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,79%, του ισπανικού 10ετούς ενισχύεται στο 1,49%, ενώ του γερμανικού 10ετούς παραμένει υψηλά, στο 0,43%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury σημειώνει ανοδική κίνηση, στο 2,98%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v