Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά yields αν αναμονή ιταλικού προϋπολογισμού

Ενισχύονται τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη, ενώ σήμερα λήγει η διορία για να υποβάλει η ιταλική κυβέρνηση τα νέα δημοσιονομικά σχέδια της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο 4,42% ανέρχεται το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς.

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά yields αν αναμονή ιταλικού προϋπολογισμού

Πάνω από τις 300 μονάδες βάσης κινείται το spread ιταλικού-γερμανικού 10ετούς ομολόγου, πριν τη λήξη της σημερινής διορίας για υποβολή νέου προϋπολογισμού από τη Ρώμη στην Κομισιόν.

Ανοδικά κινούνται τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται και για νέα έκδοση από Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία, αν και η Ιταλία είναι αυτή που τραβάει τα φώτα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα, ενώ έχει απειλήσει να επιβάλει πρόστιμα εάν δεν αναθεωρηθούν καθοδικά οι δημοσιονομικές δαπάνες και δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ. Η Ρώμη πάντως δεν δείχνει πρόθυμη να κάνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, ο Γερμανός βουλευτής των Συντηρητικών Manfred Weber, υποψήφιος για την προεδρία της ΕΕ το 2019, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να επιδιώξει διάλογο με την Ιταλία, ώστε να επιλυθεί η διαφωνία με το μπλοκ.

Η Ιταλία έχει προγραμματίσει την πώληση 5,5 δισ. ευρώ σε 3ετή, 7ετή και 20ετή κρατικά ομόλογα την Τρίτη. Η Ολλανδία σχεδιάζει να εκδώσει μέχρι ένα δισ. ευρώ σε ομόλογα και η Γερμανία να πουλήσει 2ετείς τίτλους.

Ανοδικά κινείται το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς, φτάνοντας στο 3,49%, ενισχύεται του ισπανικού 10ετούς και διαμορφώνεται στο 1,61%, ενώ του γερμανικού κινείται σταθεροποιητικά στο 0,40%.

Ενισχύονται οι αποδόσεις και των ελληνικών τίτλων. Του 10ετούς κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο 4,42%, του 7ετούς κατά τέσσερις μ. β. στο 4,08% και του 5ετούς κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 3,46%.

Το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί ελαφρώς, στο 3,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v