Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται ιταλικά και ελληνικά yields

Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός, τονίζει η ιταλική κυβέρνηση. Η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%. Ανοδικά και τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων.

Ενισχύονται ιταλικά και ελληνικά yields

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με του 10ετούς να φτάνει στο 3,54%, δέκα μονάδες βάσης υψηλότερα από χθες. Το spread με το γερμανικό αντίστοιχο φτάνει τις 315 μονάδες βάσης.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν -για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ- απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). 

Χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξη. Η ιταλική κυβέρνηση είχε προθεσμία ως χθες να απαντήσει στις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%. Σημείωσε ωστόσο ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημόσιων δαπανών.

Υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,39%.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Του 10ετούς κατά επτά μ. β. στο 4,51%, του 7ετούς κατά έξι μονάδες βάσης, στο 4,21% ενώ του 5ετούς κατά επτά μ. β. στο 3,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v