Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό μήνα το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς

Κάτω από το 4% -στο 3,94%- περνάει η απόδοση του ελληνικού 7ετούς. Τα σχόλια του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τροφοδοτούν τις ελπίδες για λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων και οδηγούν τα ευρωπαϊκά yields χαμηλότερα.

Σε χαμηλό μήνα το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς

Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο μηνών υποχωρούν οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, ακολουθώντας την καθοδική πορεία των αμερικανικών Treasuries, με ώθηση από τις ελπίδες ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι πιο προσεκτική από ότι αναμενόταν, όσον αφορά την αύξηση επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σημείωσε την Τετάρτη ότι το επιτόκιο πολιτικής της Τράπεζας είναι στο επίπεδο που ούτε «φρενάρει» ούτε «σπρώχνει» μία υγιή οικονομία. Πολλοί επενδυτές είδαν σε αυτά τα σχόλια μία ένδειξη ότι ο κύκλος σύσφιξης της Fed φτάνει στην ολοκλήρωση του.

«Για εμένα, τα σχόλια του Πάουελ δεν είναι μία πιο ήπια (dovish) στροφή, αλλά πιο πολύ ένα μήνυμα για τη χρηματοοικονομική αγορά, ότι η Fed παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία αναπτύσσεται», σημείωσε ο Rene Albrecht, αναλυτής της DZ Bank.

«Είναι ένα μήνυμα ότι δεν είναι προκαθορισμένη η πορεία για αύξηση επιτοκίων, οπότε η αγορά αντιδρά σε αυτό», πρόσθεσε.

Σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων, στο 4,26% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς. Υποχωρεί οκτώ μονάδες βάσης το επιτόκιο του 7ετούς και περνάει κάτω από το 4%, στο 3,94%, ενώ του 5ετούς με δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, φτάνει στο 3,26%.

Tα σχόλια του διοικητή τροφοδότησαν ράλι στις αμερικανικές μετοχές και οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς Treasury στο 3,01%, στο πιο χαμηλό σημείο από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μακριά από το υψηλό του 3,25% αυτού του μήνα.

Στο 1,52% υποχωρεί το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού, στο 3,26% κινείται σταθεροποιητικά του αντίστοιχου ιταλικού, στο 0,32%, σε χαμηλό τριών μηνών,του 10ετούς γερμανικού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του 10ετούς Treasury διατηρείται στο 3,01%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v