Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 2,96% ανέρχεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται επτά μονάδες βάσης, στο 2,59% μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για πειθαρχική διαδικασία εναντίον της.

Στο 2,96% ανέρχεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Χαμηλούς τόνους κρατά η Κομισιόν για την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε το Euro2day.gr την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, εξετάστηκε η τρίτη έκθεση αξιολόγησης των θεσμών υπό το πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, το οποίο ενεργοποιήθηκε μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι «η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα έκανε λογική εκκίνηση στο περιβάλλον μετά το μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2018, αλλά βρίσκει ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες και ότι η συνοχή κάποιων μέτρων με δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και θέτει κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».

Ελαφρώς ανοδικά (+3 μονάδες βάσης) κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς και διαμορφώνεται στο 2,96%, ενώ του 5ετούς κυμαίνεται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,80%.

Στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, πιέσεις ασκούνται στα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται 7 μονάδες βάσης, στο 2,59% μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για πειθαρχική διαδικασία εναντίον της.

Η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες με το αυξημένο χρέος της, συμπεραίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας ότι μία τέτοια κατάσταση δικαιολογεί την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, εάν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστηρίξουν αυτή την άποψη στις επόμενες δύο εβδομάδες, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα μπορούσε στη συνέχεια να συστήσει την έναρξη της διαδικασίας, μία κίνηση που αναμένεται πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις αρχές Ιουλίου.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η Ιταλία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών συστάσεων και έχει κάνει πίσω όσον αφορά τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυνητική ανάπτυξη της Ιταλίας», δηλώνει η Κομισιόν.

Στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς κινείται καθοδικά κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,64%.

Το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς κινείται ελαφρώς ανοδικά –κατά μισή μονάδα βάσης- στο μείον 0,2%, του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί 1,1 μονάδα βάσης, στο 0,17%, ενώ του βρετανικού αντίστοιχου τίτλου κυμαίνεται μία μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο 0,89%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury, μισή μονάδα βάσης υψηλότερα, φτάνει στο 2,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v