Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτάει» κάτω από το 3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ραγδαία πτώση στα ελληνικά yields, με το επιτόκιο του 10ετούς να υποχωρεί στο 2,90% και του 5ετούς στο 1,78%, κάτω από του αντίστοιχου ιταλικού για πρώτη φορά από 2008. Σε ιστορικό χαμηλό του γερμανικού 10ετούς.

«Βουτάει» κάτω από το 3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Μεγάλη καθοδική κίνηση σημειώνει το ελληνικό κόστος δανεισμού. H απόδοση του 10ετούς υποχωρεί 14,6 μονάδες βάσης, στο 2,90%, οδηγώντας το spread με το ιταλικό σε χαμηλό σημείο-ρεκόρ.

Η απόδοση του 5ετούς κατέγραψε πτώση 10,5 μονάδων βάσης, στο 1,78%, κάτω από το 1,85% του ιταλικού. Είναι η πρώτη φορά από το 2008 που η απόδοση του ιταλικού 5ετούς είναι υψηλότερη από αυτήν του ελληνικού.

Σε ιστορικό χαμηλό κυμαίνεται η απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο trading της Παρασκευής, αφότου ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, τροφοδοτώντας φόβους και αναταραχές στις διεθνείς αγορές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ. Θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

Στόχος του είναι να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Το κλίμα επιβαρύνουν και τα στοιχεία από την Κίνα. Συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα τον Μάιο, με επιβάρυνση από τις πιο αδύναμες παραγγελίες για εξαγωγές, εν μέσω κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Μάιο, από 50,1 τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν να φτάσει στις 49,9 μονάδες.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί 3,1 μονάδες βάσης, στο μείον 0,2%, ενώ του γαλλικού αντίστοιχου τίτλου διολισθαίνει 1,8 μονάδα βάσης, στο 0,22%. Οι αποδόσεις του ολλανδικού 10ετούς επίσης υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος, στο μείον 0,01%, για πρώτη φορά από το 2016.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury υποχωρεί 6,4 μονάδες βάσης και φτάνει στο 2,16%. Η απόδοση του 3μηνου εντόκου είναι για άλλη μια φορά υψηλότερη από αυτή του 10ετούς, στο 2,36%, σε μία ένδειξη της αυξημένης ανησυχίας των επενδυτών για δυνητική ύφεση.

Ενισχύονται τα ιταλικά επιτόκια

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ισχυρές πιέσεις δέχεται η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που ενισχύεται 9 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 2,7%. Αναπάντεχη συρρίκνωση σημείωσε το ΑΕΠ στην Ιταλία το πρώτο τρίμηνο. Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, αναθεωρήθηκε αρνητικά κατά 0,1%, μη συμφωνώντας με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας που έκανε λόγο για ανάπτυξη κατά 0,1%. Υποβάθμιση υπήρξε και σε τριμηνιαία βάση.

Την ίδια ώρα, προειδοποιήσεις στην ιταλική κυβέρνηση για τη διεύρυνση του ελλείματος απευθύνει η Τράπεζα της Ιταλίας.

Η κίνηση έρχεται σε μία εποχή που οι εντάσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υψηλές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Βρυξέλλες έστειλαν επιστολή στη Ρώμη, ζητώντας εξηγήσεις, γιατί δεν μειώθηκε το χρέος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

«Το να παραμείνουμε στην αναζήτηση προσωρινής ανακούφισης, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν αυτό οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, στην ετήσια έκθεσή της, την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v