Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι αποδόσεις των ευρωομολόγων ενόψει ΕΚΤ

Η απόδοση του 10ετούς Bund υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,29% αφότου έφτασε στο νέο υψηλό 8 ετών στο 1,343%. Κατά οκτώ μονάδες βάσης πιο κάτω βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού , στο 3,79%.

Κατηφορίζουν οι αποδόσεις των ευρωομολόγων ενόψει ΕΚΤ

Υποχωρούν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων την Τρίτη μετά τα υψηλά πολλών ετών, με ορισμένους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογηθεί πολύ σε όρους νομισματικής σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Αυστραλία σε συνδυασμό με ένα sell off ομολόγων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε κάποια καθοδική πίεση στις τιμές των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως με τις αποδόσεις.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη, εγκαταλείποντας τη δέσμευση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλά 3-1/2 εβδομάδας με τα στοιχεία της Παρασκευής να αναμένεται να δείξουν υψηλό πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας έκανε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 22 ετών και προέβλεψε περαιτέρω σύσφιξη στο μέλλον. 

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης (bps) στο 1,29% αφού έφτασε στο νέο υψηλό 8 ετών στο 1,343%. Οι αποδόσεις 2 και 5 ετών σημείωσαν νέα υψηλά 11 και 9 ετών στο 0,697% και στο 1,079% - πλέον βρίσκονται στο 0,64% και στο 1,01%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας κινείται καθοδικά κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,43%, αφότου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018 στο 3,55%. 

Η διαφορά μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών αποδόσεων διευρύνθηκε κατά 8,5 bps στις 214 μονάδες βάσης, μετά τη σύσφιξη της προηγούμενης ημέρας λόγω της είδησης ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποφύγει την άνοδο των αποδόσεων των περιφερειακών ομολόγων.

Κατά οκτώ μονάδες βάσης πιο κάτω βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, στο 3,79% ενώ κατά εννιά μονάδες βάσης του 5ετούς, στο 2,66%.

Επί του παρόντος, οι αγορές χρήματος τιμολογούν αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 130 bps έως το τέλος του έτους, κάτι που συνεπάγεται τουλάχιστον μία κίνηση 50 bps το 2022. 

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει -- στην προσεχή συνεδρίασή της στις 9 Ιουνίου -- το τέλος έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων και να επιβεβαιώσει ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v