Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι αποδόσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Κοντά στα προ μηνός υψηλά οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων με το βλέμμα σε ΕΚΤ αλλά και Fed. Γιατί μαζεύτηκε το spread από τους αντίστοιχους ιταλικούς τίτλους.

Ανοδικά οι αποδόσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης ανέβηκαν υψηλότερα τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις επόμενες κινήσεις της Fed και να σταθμίζουν μια πιθανή επιβράδυνση του πληθωρισμού έναντι των επιθετικών σχολίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, παρά την απροσδόκητη πτώση των τιμών παραγωγού των ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς του μπλοκ, αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα βάσης (bps) στο 0,998%, απέχοντας οριακά από το υψηλότερο της 25ης Ιουλίου (1,033%).

Οι αποδόσεις των δύο ετών της Γερμανίας, πιο ευαίσθητες στις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, αυξήθηκαν κατά 0,5 μονάδες βάσης στο 0,615%.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν άνοδο επιτοκίων 50 μονάδων βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές, παράλληλα, περιμένουν τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη και το συμπόσιο στο Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα. 

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 3,5 μ.β. στο 3,1%, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του δεκαετούς ιταλικού και γερμανικού τίτλου να είναι 209 μ.β. Διευρύνθηκε σε περισσότερο από 260 μ.β. αμέσως μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι τον περασμένο μήνα.

Οι αναλυτές τόνισαν δύο παράγοντες πίσω από την πρόσφατη σύσφιξη του spread. Η λεγόμενη πρώτη γραμμή άμυνας κατά του "κατακερματισμού" – οι επανεπενδύσεις του προγράμματος έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ– έδωσε σημαντική υποστήριξη στις περιφερειακές αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας τον Ιούλιο.

Επιπλέον, οι ηγέτες του ιταλικού δεξιού συνασπισμού δήλωσαν ότι θα τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αμβλύνοντας ορισμένους φόβους για την επόμενη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v