Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προσδοκίες αυξήσεων επιτοκίων από ΕΚΤ ανεβάζουν τα yields

Πάνω από το 4% περνάει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, φτάνοντας στο 4,05%. Ανοδος επτά μονάδων βάσης για του 10ετούς Bund, στο 2,12%.

Οι προσδοκίες αυξήσεων επιτοκίων από ΕΚΤ ανεβάζουν τα yields

Υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς τα σχόλια των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέχισαν να υποστηρίζουν πρόσθετες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Δημοσιεύματα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω τον ρυθμό σύσφιξης από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, απογοήτευσαν όσους προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα αφήσει σε περιοριστικό έδαφος για όσο διάστημα χρειαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό, δήλωσε η Λαγκάρντ την Πέμπτη σε συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ τις τελευταίες δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των μετριοπαθών Βιλεουρά, Ρεν και της ίδιας της Λαγκάρντ, καθιστούν σαφές ότι οι αυξήσεις κατά 50 bp τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο παραμένουν η βασική περίπτωση», δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της TS Lombard, Davide Oneglia.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, μια αύξηση μικρότερη από την προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά ανέφερε ότι θα χρειαζόταν πρόσθετη αυστηροποίηση για να μειωθεί ο πληθωρισμός προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Τα πρακτικά αυτής της συνάντησης, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίστηκαν να συμβιβαστούν με μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρές υποδείξεις για μελλοντικές αυξήσεις ήταν τόσο καλές όσο μια άμεση μεγαλύτερη άνοδος.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v