Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από χαμηλό δύο εβδομάδων ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά yields

Κατά 7 μονάδες βάσης ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς Bund, στο 2,13% μετά την πτώση κατά 22 μ.β. χθες Πέμπτη. Του 10ετούς ελληνικού υποχωρεί 5 μονάδες βάσης, στο 4,03% ενώ του 5ετούς κατά εννιά μονάδες βάσης, στο 3,18%.

Από χαμηλό δύο εβδομάδων ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά yields

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης ενισχύονται σημαντικά την Παρασκευή από τα χαμηλά σχεδόν δύο εβδομάδων, αντιστρέφοντας μέρος της τεράστιας πτώσης της προηγούμενης ημέρας, με τους επενδυτές να εκλαμβάνουν την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ ως μήνυμα υπέρ της διευκολυντικής πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου στο 2,13%, αυξημένη κατά 7 μονάδες βάσης (bps), μετά την πτώση της Πέμπτης κατά 22,6 μ.β., τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται 8 μ.β. στο 3,97% μετά την πτώση των 40,5 μ.β. την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη μετά την αστάθεια που είχε προκαλέσει στις αγορές η πανδημία τον Μάρτιο του 2020. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Αντίθετα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού υποχωρεί 5 μονάδες βάσης, στο 4,03% ενώ του 5ετούς κατά εννιά μονάδες βάσης, στο 3,18%.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. την Πέμπτη, αλλά, παρόλο που η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε ρητά σε μία τουλάχιστον ακόμη αύξηση του ίδιου μεγέθους τον επόμενο μήνα και επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τη μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού, τα ομόλογα σημείωσαν ράλι, με τους επενδυτές να αντιδρούν εν μέσω ελπίδων ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πλησιάζουν στο τέλος τους.

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων του περασμένου έτους από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προκάλεσαν απότομη πτώση στις τιμές των ομολόγων.

«Η αγορά αναζητά όλα τα σημάδια αποδυνάμωσης του πληθωρισμού και το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea.

«Δεν νομίζω ότι η αντίδραση που είδαμε χθες ήταν σύμφωνη με αυτό που προσπάθησε να επικοινωνήσει η ΕΚΤ, αλλά αυτή είναι η οπτική γωνία που ακολουθεί η αγορά αυτή τη στιγμή και μπορεί να συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v