Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 5μήνου το spread ιταλικών-γερμανικών 10ετών ομολόγων

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τον στόχο για το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2024 στο 4,1%-4,3% του ΑΕΠ, έναντι του 3,7% που είχε τεθεί τον Απρίλιο. Σταθεροποιητικά κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 4,25%.

Σε υψηλό 5μήνου το spread ιταλικών-γερμανικών 10ετών ομολόγων

Το ασφάλιστρο κινδύνου της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας σημείωνε άνοδο στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Μάιο την Τετάρτη, ενόψει της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού του 2024 από τη Ρώμη.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις της για το 2024. Σχεδιάζει να αυξήσει τον στόχο για το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2024 στο 4,1% με 4,3% του ΑΕΠ, έναντι του 3,7% που είχε τεθεί τον Απρίλιο, ανέφεραν πηγές στο Reuters τη Δευτέρα.

Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στις 192 μονάδες βάσης, αφού έφτασε τις 194,2 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τις 5 Μαΐου. 

Ανέβηκε πάνω από τις 190 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο την Τρίτη.

Η JP Morgan δήλωσε σε σημείωμά της ότι αναμένει αυξημένο πολιτικό θόρυβο γύρω από τη διαδικασία του προϋπολογισμού του 2024, αλλά απέδωσε μικρή πιθανότητα μιας κυβερνητικής κρίσης βραχυπρόθεσμα. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων παρέμεινε περίπου σταθερή στη μέση του πρόσφατου εύρους στις 55 μονάδες βάσης περίπου, πριν από την παρουσίαση του προϋπολογισμού, αργότερα την Τετάρτη.

  • Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε την Τετάρτη κατά 1,5 μονάδα βάσης στο 2,78%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών την προηγούμενη μέρα στο 2,821%.
  • Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε την Τετάρτη κατά 1 μονάδα βάσης, στο 4,25%.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εργάζονται για να έχουν έτοιμη τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και να απαιτηθεί από τις κυβερνήσεις να διαπραγματευτούν τρόπους μείωσης του χρέους που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Ορισμένα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, παραμένουν επιφυλακτικά.

Οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές συμβιβάζονται με την ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κρατήσουν τα επιτόκια «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να συμπιέσουν τον πληθωρισμό από τις οικονομίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v