Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς Bund

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,88% σήμερα Δευτέρα. Έφτασε στο 2,98% την περασμένη Πέμπτη,

Κοντά σε υψηλό 12 ετών η απόδοση του 10ετούς Bund

Ανοδικά κινείται η απόδοση του ομολόγου αναφοράς της ευρωζώνης σήμερα Δευτέρα, σε μικρή απόσταση από το υψηλό των 12 ετών της περασμένης Πέμπτης, αφότου νομοσχέδιο απέτρεψε το shutdown στις ΗΠΑ κι ενίσχυσε την όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Το κόστος δανεισμού της ζώνης του ευρώ μειώθηκε την Παρασκευή, μετά το άλμα της προηγούμενης ημέρας στο πιο υψηλό από το 2011, αφότου τα βασικά στοιχεία των ΗΠΑ για τον Αύγουστο έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού. Και τα στοιχεία της ευρωζώνης έδειξαν χαλάρωση της δυναμικής των τιμών καταναλωτή. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως στις αποδόσεις.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης (bps) στο 2,88% σήμερα Δευτέρα. Έφτασε στο 2,98% την περασμένη Πέμπτη, στο υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Ιουλίου 2011, όταν μεμονωμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δημοσίευσαν στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η επιθετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επαναλαμβάνουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβάρυναν τις μακροπρόθεσμες τιμές των ομολόγων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, που θεωρείται ήπιας πολιτικής, απέρριψε τις συζητήσεις για μειώσεις επιτοκίων ως πρόωρες και προειδοποίησε ότι «το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού είναι το πιο δύσκολο».

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v