Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με ελληνική ώθηση

«Άλμα» 211 μονάδων για τον Dow Jones λόγω της αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας- δανειστών. Τερμάτισε πτωτικό σερί 5 ημερών για την Apple (+2,8%). Άνοδος 11% για το ADR της Εθνικής Τράπεζας. Ενισχύθηκε το ευρώ. Εβδομαδιαία «βουτιά» 7,4% για το πετρέλαιο.

Η προοπτική συμφωνίας για το ελληνικό χρέος έως την Κυριακή, προκάλεσε ισχυρή άνοδο στο χρηματιστήριο της Wall Street.

Όπως καυστικά σχολιάζει ο αναλυτής της χρηματιστηριακής MPPM EK, Guillermo Hernandez Sampere, «Στις αγορές υπάρχει ικανοποίηση που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μία πρόταση η οποία είχε απορριφθεί από τους Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής». Και κατέληξε, «Ωστόσο ο φόβος ενός Grexit δεν είχε επηρεάσει σημαντικά τις αγορές».

Αξίζει να αναφερθεί ότι θετική ήταν η πρώτη ανταπόκριση των Θεσμών στην πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η ομιλία της προέδρου της Fed Janet Yellen η οποία ανέφερε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν εντός του 2015, τονίζοντας ωστόσο ότι η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη.

O Dow Jones ενισχύθηκε 1,21% στις 17.760 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,23% στις 2.076 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,53% στις 4.997 μονάδες.

Στο δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (+2,8%), UnitedHealth (+2,4%), Visa Inc. (+2,2%) και IBM (+2%).

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Apple τερμάτισε πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 1,21 σεντς, με «άλμα» 11%.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε 1,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1171 δολ. λόγω της αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα εντός του Σαββατοκύριακου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,3% στα 52,67 δολάρια ανά βαρέλι μετά από πρόβλεψη της Διεθνούς Αρχής Ενέργειας ότι η ζήτηση του μαύρου χρυσού θα μειωθεί το 2016. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο «βούλιαξε» 7,4%. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.160 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση 0,5%.

Παράλληλα στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,41% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς «εκτοξεύτηκε» κατά 18 μονάδες βάσης στο 0,9%.

Στον αντίποδα οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου κινήθηκαν χαμηλότερα καθώς το ιταλικό 10ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 2,15% (-1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 2,13% (-3 μ.β.).

Νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με εντυπωσιακά κέρδη λόγω της αισιοδοξίας για λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v