Υψηλό 2016 έπιασε η Wall Street

Με ισχυρά κέρδη και κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο ενεργειακός κλάδος. Τέταρτη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες. Ανέκαμψε το δολάριο έναντι του ευρώ. Πενταήμερο "άλμα" 7,2% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ώθηση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,7% στα 38,50 δολάρια ανά βαρέλι. Την άνοδο στήριξε η εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι οι τιμές πετρελαίου έχουν ήδη αγγίξει τα χαμηλά τους. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχυρίστηκε και η Goldman Sachs σε σχετική έκθεσή της. Στην εβδομάδα ο μαύρος χρυσός κέρδισε 7,2%.

Σημειώνεται ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου οδήγησε σε ισχυρά κέρδη τον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Southwestern Energy Company και Devon Energy Corp. να «εκτοξεύονται» 8,9% και 11% αντίστοιχα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ υποχώρησε 0,3% τον Φεβρουάριο μετά από πτώση 1% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι τιμές θα μειωθούν κατά 0,6%. Επιπλέον οι τιμές εξαγωγών διολίσθησαν κατά 0,4% μετά από πτώση 0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, οι αποφάσεις της ΕΚΤ και οι δηλώσεις Ντράγκι δίχασαν τους επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς μπορεί αρχικά να ήταν θετικός ο αντίχτυπος από την ανακοίνωση γενναιόδωρου πακέτου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο αργότερα, το κλίμα αντιστράφηκε όταν ο Ντράγκι ισχυρίστηκε ότι αυτή θα είναι η τελευταία μείωση των επιτοκίων.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 17.213 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,64% στις 2.022 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,85% στις 4.748 μονάδες.

Στην εβδομάδα, οι Dow Jones και S&P ενισχύθηκαν σχεδόν 1,2% και ο Nasdaq 0,7%.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Pfizer (+2,9%) και DuPont (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-0,6%) και Wal-Mart (-0,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε 0,3% έναντι του ευρώ μετά τη χθεσινή «βουτιά» έως το 1,12, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1155 δολ. από 1,1181 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό 13 μηνών και συγκεκριμένα κατά 1,1% στα 1.259 δολ./oz. Στην εβδομάδα ο χρυσός σημείωσε πτώση 0,9%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,98%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v