Πτώση 208 μονάδων για τον Dow Jones

Κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Wall Street. Μικρότερη της αναμενόμενης η ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Προβλημάτισε η BoJ. Στο επίκεντρο των πιέσεων η Apple (-3,2%). «Άλμα» 7,4% για το Facebook. Πάνω από τα 46 δολ. το πετρέλαιο. «Βουτιά» 3,1% για το δολάριο έναντι του γεν.

Στους ρυθμούς των εταιρικών αποτελεσμάτων, των διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου, της απόφασης-έκπληξης της BOJ και των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, κινήθηκε η Wall Street.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου αν και νωρίς το πρωί ξεκίνησε πτωτικά, τελικά γύρισε ανοδικά και ενισχύθηκε 1,5% στα 46,03 δολάρια ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι ο μαύρος χρυσός έπιασε πάνω από τα 46 δολάρια για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α' τριμήνου ανακοίνωσε το Facebook (+7,4%) καθώς τα καθαρά κέρδη τριπλασιάστηκαν στα 1,5 δισ. δολάρια και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 5,4 δισ. δολ. έναντι 3,5 δισ., πέρυσι.

Ωστόσο, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την απόφαση- έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε «βουτιά» 3,1% το δολάριο έναντι του γεν στα 107,99.

Επιπλέον, προβλημάτισε η επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η αμερικανική οικονομία έτρεξε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων δύο ετών ήτοι με 0,5% έναντι 1,4% τον προηγούμενο τρίμηνο και 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,17% ή 208 μονάδων στις 17.830, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,92% στις 2.075 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,19% στις 4.805 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-3,2%), Cisco Systems (-2,6%), IBM (-2,5%) και Home Depot (-2,4%).

Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στην Apple εντάθηκαν μόλις ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn ανακοίνωσε ότι πούλησε το μερίδιο του εξαιτίας των ανησυχιών για την στάση της κυβέρνησης της Κίνας έναντι της εταιρείας. Αυτή ήταν η έκτη διαδοχική πτώση για την μετοχή.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1350 από 1,1323 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό επτά εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε 1,3% στα 1.266 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 1,83%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v