Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινος» ο Αύγουστος για Dow Jones και S&P

Ανοδικό σερί έξι μηνών τερμάτισε για τον Dow Jones. Μικρές απώλειες για τους δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση. Ισχυρές πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. «Βουτιά» 3,7% για το πετρέλαιο. Μηνιαία πτώση για τον χρυσό για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street σε μια συνεδρίαση χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις καθώς οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στα στοιχεία απασχόλησης του Αυγούστου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Μετά την ομιλία της Janet Yellen στο Jackson Hole και τις δηλώσεις του Stanley Fischer, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που τα στοιχεία απασχόλησης είναι ισχυρά τότε η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο σήμερα-σαν μια πρόγευση της Παρασκευής- ανακοινώθηκαν τα στοιχεία απασχόλησης για τον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 177.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 175.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα εντός των προβλέψεων στοιχεία απασχόλησης δημιούργησαν ανησυχίες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, παραμένει στο προσκήνιο η απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει πρόστιμο μαμούθ ύψους 13 δισ. ευρώ για παράνομες φοροαπαλλαγές στην Apple (+0,2%). Σημειώνεται ότι Ιρλανδία και Apple θα ασκήσουν έφεση.

Επιπλέον, διευρύνθηκε η πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός «βούλιαξε» 3,7% στα 44,70 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, συνολικά τον Αύγουστο το πετρέλαιο «εκτοξεύτηκε» 7,5%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 18.400 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 024% στις 2.170 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,19% στις 5.213 μονάδες.

Αντίστοιχα τον Αύγουστο ο Dow Jones υποχώρησε 0,2%, ο S&P 0,1% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1%.

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 1,1% και 0,7% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1156 από 1,1144 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.311 δολ./oz. Στο μήνα, το πολύτιμο μέταλλο «βούλιαξε» 3,4%. Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος ήταν ο πρώτος αρνητικός μήνας για τον χρυσό από τον Μάιο.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μία μονάδα βάσης στο 1,58%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v