Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στη Wall Street- Πάνω από τα $51 το πετρέλαιο

Σε θετικό έδαφος γύρισαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης. Άνοδος μόλις 39 μονάδων για τον Dow Jones. Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων το πετρέλαιο, πάνω από τα 51 δολ.

Οριακή άνοδος στη Wall Street- Πάνω από τα $51 το πετρέλαιο

Οριακή άνοδο σημείωσε η Wall Street εν αναμονή της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Ειδικότερα, οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την έκβαση της εν λόγω συνάντησης μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τόσο μεγάλα εμπορικά ελλείμματα».

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα κατά 9,6% στα 43,6 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα το εμπορικό έλλειμμα του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στα 48,2 δισ. δολ. από 48,5 δισ. προηγουμένως.

Επιπλέον, οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν για έβδομη φορά τους τελευταίους οχτώ μήνες, τούτη τη φορά κατά 1%. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν αυξηθεί 1,5%.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της FXTM, Lukman Otunuga, «η υπερβολική αισιοδοξία ότι οι προτεινόμενες δημοσιονομικές πολιτικές θα εκτοξεύσουν την ανάπτυξη έχουν τροφοδοτήσει ένα εντυπωσιακό χρηματιστηριακό ράλι. Ωστόσο ο φόβος για άνοδο του προστατευτισμού και οι ανησυχίες ότι η ατζέντα των αναπτυξιακών πολιτικών θα είναι κατώτερη των προσδοκιών, ενδέχεται να προκαλέσουν ένα ισχυρό sell off».

Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέφρι Λάκερ, αφού αποκάλυψε πως διέρρευσε ευαίσθητες πληροφορίες.

Ο κ. Λάκερ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο Ρίτσμοντ, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ήταν η πηγή που διέρρευσε πληροφορίες για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας σε έκθεση της Medley Global Advisers το 2012.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,19% ή 39 μονάδων στις 20.689, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 2.360 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 5.898 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,1%) και Boeing (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-1%) και Visa Inc. (-0,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά μετά τις προσδοκίες για μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 1,6% στα 51,03 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 27ης Φεβρουαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,4% στα 1.258 δολ./oz.

Παράλληλα με οριακές διακυμάνσεις για δεύτερη διαδοχική μέρα κινήθηκε η ισοτιμία δολαρίου- ευρώ. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε μόλις 0,05% στο 1,0662 από 1,0671 την προηγούμενη μέρα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τρεις μονάδες βάσης στο 2,35%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v