Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όγδοο κερδοφόρο τρίμηνο για Dow Jones και S&P

Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια ο βιομηχανικός δείκτης σημειώνει οχτώ σερί κερδοφόρα τρίμηνα. Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq. Πιέσεις στο δολάριο. "Άλμα" 10,5% στο τρίμηνο για το πετρέλαιο.

Όγδοο κερδοφόρο τρίμηνο για Dow Jones και S&P

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τους S&P και Nasdaq να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παρέμεινε και σήμερα το φορολογικό σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Χθες, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Gary Cohn απέφυγε να εγγυηθεί ότι o μέσος Αμερικανός θα πληρώσει λιγότερους φόρους. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων 30 ετών στις ΗΠΑ έχει ήδη φανατικούς υποστηριχτές αλλά και φανατικούς αντιπάλους και αναμένεται να δοθεί «μάχη» για να περάσει από το Κογκρέσο.

«Το φορολογικό σχέδιο έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο, ωστόσο ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά ώστε οι επενδυτές να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν», παρατηρεί αναλυτής της TBC Wealth Management. “H πρόταση Τραμπ ανοίγει τον δρόμο για μια αρχική συζήτηση πάνω στο φορολογικό».

Στο μεταξύ, στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν τον Αύγουστο εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στην αγορά αυτοκινήτου και τις καταστροφικές επιπτώσεις των τυφώνων Harvey και Irma.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,1% τον Αύγουστο έναντι αύξησης 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στις 95,1 μονάδες από 96,8 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική μέτρηση είχε δείξει μικρότερη μείωση στις 95,3 μονάδες.

Παράλληλα, υψηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως θα υπάρξει μείωση της παγκόσμιας προσφοράς εξαιτίας της απειλής Ερντογάν για διακοπή της εξαγωγής αργού από τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Η τιμή του πετρελαίου (WTI) ενισχύθηκε 0,2% στα 51,67 δολάρια ανά βαρέλι. Συνολικά τον Σεπτέμβριο ο μαύρος χρυσός «εκτοξεύτηκε» 7,7% και στο τρίμηνο 10,5%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 22.405 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,37% στις 2.519 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,66% στις 6.495 μονάδες.

Στο τρίμηνο ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε 4,8%, ο S&P 3,6% και ο Nasdaq 5,1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1823 δολ. από 1,1788 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.284 δολ./oz. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 2,7% ενώ στο τρίμηνο ενισχύθηκε 3,6%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,32%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v