Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street-Πιέσεις στο δολάριο

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πάνω από τα 51 δολ. το πετρέλαιο. Υποχώρησε ο χρυσός. Τέταρτη μέρα πιέσεων στο δολάριο.

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street-Πιέσεις στο δολάριο

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στη φορολογική μεταρρύθμιση, στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.

«Νομίζουμε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα ψηφιστεί, όμως ο στόχος να ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου δείχνει ιδιαίτερα φιλόδοξος. Είναι πιο πιθανό η φορολογική μεταρρύθμιση να περάσει από το Κογκρέσο στο α’ ή στο β’ τρίμηνο του επόμενου έτους, όταν συμφέροντα, διαφορετικά και φορές συγκρουόμενα, θα έχουν συμβιβαστεί», σχολίασε αναλυτής της BNP Paribas.

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

«Πολλοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι οι φετινές χαμηλές μετρήσεις για τον πληθωρισμό μπορεί να αντανακλούν την επίδραση εξελίξεων οι οποίες ενδέχεται να αποδειχθούν πιο επίμονες» αναφέρεται στο κείμενο των πρακτικών.

Η πρόβλεψη για μια ακόμα αύξηση επιτοκίου το 2017 θα εξαρτηθεί από το αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείξουν ότι μπορεί να φτάσει στο στόχο τα επόμενα χρόνια.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η BlackRock (+1,7%) καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 947 εκατ. δολάρια από 875 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα τα έσοδα αυξήθηκαν 14% στα 3,23 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου οι Citigroup, JP Morgan Chase, Bank of America και Wells Fargo.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά συνέχισε και σήμερα η τιμή του πετρελαίου καθώς ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση στη ζήτηση αργού τόσο το 2017 όσο και το 2018. Ειδικότερα ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017 και κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 0,8% στα 51,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 22.872 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,18% στις 2.555 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,25% στις 6.603 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

ΣτονDow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+2,2%) και Wal-Mart (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-1,4%) και Walt Disney (-1,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε για τέταρτη μέρα έναντι του ευρώ, τούτη τη φορά κατά 0,4% στο 1,1864 δολ. από 1,1810 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.288 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες και διαμορφώθηκε στο 2,33%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v