Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτο σερί ρεκόρ στη Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο για τέταρτη διαδοχική μέρα. Έβδομη άνοδος για τον Dow Jones, όγδοη για τον S&P. Καλά τα οικονομικά στοιχεία. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τέταρτο σερί ρεκόρ στη Wall Street

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε για άλλη μια συνεδρίαση η Wall Street με τον S&P να σημειώνει το μακροβιότερο ανοδικό σερί από το 2013.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,5% στις 22.775 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,57% στις 2.552 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,78% στις 6.585 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2,3%) και Microsoft (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth Group (-1,4%) και Procter & Gamble (-0,4%).

Στο μεταξύ, μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση σημείωσαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις μειώθηκαν στις 260.000 έναντι 265.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,2% τον Αύγουστο έναντι μείωσης 3,3% τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,1%.

Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ έπιασε χαμηλό 11 μηνών καθώς διολίσθησε 2,7% τον Αύγουστο, στα 42,4 δισ. δολάρια, από 46,3 δισ. δολάρια τον Ιούλιο.

Πέρα όμως από τα macro, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και το ζήτημα της διαδοχής ή παραμονής της Janet Yellen στη Fed. «H αγορά βλέπει θετικά τις πληροφορίες ότι ο Jerome Powell μπορεί να είναι ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Λίγο πολύ, οι απόψεις του για την οικονομική πολιτική είναι κοντά στις θέσεις της Janet Yellen και αυτό αρέσει στην αγορά», σχολίασε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής Quincy Krosby, της Prudential Financial.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, ότι «ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΠΕΚ η συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή αργού εφαρμόστηκε σχεδόν 100% από τις χώρες μέλη. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό ποσοστό και είμαστε ευχαριστημένοι». Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,6% στα 50,79 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1706 δολ. από 1,1761 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.273 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,34%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v