Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά σημείωσαν και οι τρεις βασικοί δείκτες στη Wall Street μετά το διάλειμμα μόλις μίας πτωτικής συνεδρίασης. Άνοδος 205 μονάδων για τον Dow Jones. «Βλέπει» τα 64 δολ. το πετρέλαιο WTI. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα καλά εταιρικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Delta Air Lines καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 90 σεντς και τα έσοδα στα 10,25 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη 88 σεντς και έσοδα 10,13 δισ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2016. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση κατά 0,1% τον Δεκέμβριο έναντι ανόδου 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 261.000 αιτήσεις.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα που υποστήριζε ότι η Κίνα θα μειώσει ή θα παύσει την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η διάψευση της είδησης ομαλοποίησε την αγορά ομολόγων με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,53%.

Ωστόσο, αρνητικός παραμένει ο αντίχτυπος από τις πληροφορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον NAFTA. Υπενθυμίζεται ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό βρισκόταν υπό επαναδιαπραγμάτευση μετά τις διαμαρτυρίες Τραμπ για εύνοια των υπολοίπων χωρών. «Η άνοδος του προστατευτισμού προβληματίζει», σημείωσε αναλυτής.

Παράλληλα, σε νέο υψηλό τριών ετών κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου WTI μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού έχει κερδίσει 13% από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Ο μαύρος χρυσός WTI ενισχύθηκε 0,2% στα 63,80 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,81% ή 205 μονάδων στις 25.574, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,7% στις 2.767 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,81% στις 7.211 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+3%) και Boeing (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των American Express (-0,7%) και Procter & Gamble (-0,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,2031 από 1,1949 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.322 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v