Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Η νέα άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων οδήγησε σε απώλειες τη Wall Street. «Έχασε»178 μονάδες ο Dow Jones. Πτώση 2% για τη μετοχή της Apple. Ανέκαμψε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street στον απόηχο της νέας ανόδου των επιτοκίων στα αμερικανικά ομόλογα.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε σε υψηλό αντίστοιχο του Απριλίου 2014, σημειώνοντας άνοδο επτά μονάδων βάσης στο 2,7%.

«Δεν είναι μόνο η άνοδος των επιτοκίων. Μαζί τους ανεβαίνουν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό», εξηγεί ο Peter Bookvar της Bleakley Advisory Group. «Το επόμενο σημείο κλειδί για το 10ετές θα είναι το 2,8%», τόνισε.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Lockheed Martin (+1,8%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 4,30 δολ. και τα έσοδα στα 15,14 δις. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 4,04 δολ. και έσοδα στα 14,73 δις. δολάρια.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Apple (-2%) μετά από δημοσίευμα ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα μειώσει στο μισό τον στόχο για την παραγωγή του iPhone X στο α’ τρίμηνο του έτους.

Στο μεταξύ, η Moody’s αναφέρει σε έκθεσή της ότι δεν αναμένει η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ να έχει ουσιαστικό αντίχτυπο στην αμερικανική οικονομία καθώς οι εταιρείες θα προτιμήσουν να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους ή να περιορίσουν το δανεισμό τους από το προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η αμερικανική παραγωγή αργού έχει αυξηθεί σχεδόν 17% από τα μέσα του 2016 στα 9,88 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ σύντομα αναμένεται να κινηθεί ακόμα και πάνω από τα 10 εκατ. Ο μαύρος χρυσός WTI υποχώρησε 0,9% στα 65,56 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή Brent σημείωσε πτώση 1,6% στα 69,36 δολ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,67% ή 178 μονάδων στις 26.437, ο S&P κατέγραψε πτώση 6,67% στις 2.853 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,52% στις 7.466 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+1,8%) και Wal-Mart (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από την Apple) κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2,6%) και Chevron (-1,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ στο 1,2392 από 1,2426 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9% στα 1.340 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v