Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρενάκι του τρόμου η Wall Street

Εντονες διακυμάνσεις στην αμερικάνικη αγορά, που άγγιξαν τις 800 μονάδες. Οδεύουν για την χειρότερη εβδομάδα της 9ετίας οι δείκτες. Σε περιοχή διόρθωσης και ο Nasdaq. Πτώση κάτω από τα $59 το αργό. Στο 2,85% το 10ετές.

Τρενάκι του τρόμου η Wall Street

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες, με τον Dow να ξεκινάει με άνοδο πάνω από 1% και να γυρίζει σε απώλειες 1,8% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, περίπου 800 μονάδες κάτω από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά. 

Ο Dow Jones ενισχύεται τώρα  0,1% στις 23.887 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε πολύ κοντά στο να υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών των 22.792,4 μονάδων.

Ο S&P 500 κινείται 0,34% υψηλότερα στις 2.590 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,26% στις 6.792 μονάδες. 

Οι τρεις δείκτης βρέθηκαν όλοι σε περιοχή διόρθωσης, καθώς υποχώρησαν πάνω από 10% χαμηλότερα από τα υψηλά Ιανουαρίου. 

Η βουτιά του Dow Jones πάνω από 1.000 μονάδες την Πέμπτη προκάλεσε αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές, με τις κινεζικές μετοχές να καταγράφουν απώλειες ως και 6% κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Οι αμερικανικές μετοχές οδεύουν για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τελευταίων εννιά ετών, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. To επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε και από τις ανησυχίες για το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Αυτό που συνέβη είναι μια κατανόηση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει και ότι η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών στην οποία έχουμε συνηθίσει φτάνει στο τέλος της», ανέφερε αναλυτής στο CNBC. «Μετά την παγκόσμια κρίση, αυτή είναι η πρώτη διόρθωση 10% που δεν συνοδεύεται από μια σημαντική πτώση στα επιτόκια» πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφοντας πτώση 4% στα 58,9 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός σημειώνει οριακή πτώση 0,07%, στα 1.316 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του ευρώ Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,221 δολάρια/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς ενισχύεται στο 2,85%.

Στο ταμπλό, η Boeing υποχωρεί 1,5%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Βουτιά 17% σημειώνει η μετοχή της Expedia. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v