Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O πληθωρισμός δεν τρόμαξε τη Wall Street

Τέταρτη σερί άνοδος στη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει 254 μονάδες. Έκλεψε τις εντυπώσεις ο Nasdaq με «άλμα» 1,9%. Πως είδαν οι αναλυτές τον πληθωρισμό."Βουτιά" 23% για τον δείκτη φόβου VIX.

O πληθωρισμός δεν τρόμαξε τη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ανήλθε στο 2,1% έναντι 1,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο έναντι αύξησης 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι αυτή η πτώση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων έντεκα μηνών.

«Τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο», υποστήριξε ο Art Hogan της B. Riley FBR. «O πληθωρισμός ανεβαίνει περισσότερο απ’ όσο αναμέναμε και οι λιανικές πωλήσεις ήταν αδύναμες. Δυστυχώς, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής εξαιτίας της αύξησης των μισθών στην τελευταία μέτρηση της απασχόλησης».

Στον αντίποδα, ο Bill Northey της US Bank Wealth Management, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Κατά τη γνώμη μας, αυτός δεν είναι ένας προβληματικός πληθωρισμός αλλά περισσότερο μια παρενέργεια των σημερινών οικονομικών συνθηκών. Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι ισχυρά και η οικονομία επιταχύνει», σημείωσε.

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση του πληθωρισμού είχε αντίχτυπο στα αμερικανικά ομόλογα.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό τεσσάρων ετών, σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 2,9% και αντίστοιχα η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,17%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,03% ή 254 μονάδων στις 24.893, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,34% στις 2.698 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,86% στις 7.143 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+3,2%), IBM (+2,8%) και Caterpillar (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-1,6%), Verizon (-1,1%) και Procter & Gambler (-1%).

Παράλληλα, ο δείκτης φόβου VIX υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 23% στις 19,18 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια έναντι 2,6 εκατ. που προέβλεπαν οι αναλυτές, Το πετρέλαιο ενισχύθηκε 2,4% στα 60,60 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό τριών εβδομάδων, σημειώνοντας άνοδο 2,1% στα 1.358 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,9% έναντι του ευρώ στο 1,2464 από 1,2353 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v