Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν οι δείκτες, με το βλέμμα επικεντρωμένο στην ομιλία του νέου επικεφαλής της Fed. Ενισχύεται το δολάριο. Στο 2,915% το αμερικανικό 10ετές.

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικάνικες μετοχές, καθώς η δήλωση του του Τζέι Πάουελ ότι το προσωπικό του outlook για την οικονομία ενισχύθηκε μετά το Δεκέμβριο δημιουργεί ανησυχία για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,2% στις 25.655 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,63% χαμηλότερα στις 7.377 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,4% στις 2.767 μονάδες. 

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο κ. Πάουελ διαμήνυσε ότι η Fed θα προσπαθήσει να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας και να φέρει ταυτόχρονα τον πληθωρισμό στο 2% σε βιώσιμη βάση. Ο ίδιος τόνισε ότι κάποιοι από τους αντίθετους ανέμους που κρατούσαν πίσω τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στηρίζουν τώρα την ανάπτυξη.

Ανέφερε επίσης πως το προσωπικό του outlook για την οικονομία έχει ενισχυθεί μετά τον Δεκέμβριο, μια δήλωση που προκάλεσε άλμα έξι μονάδων βάσεων στην απόδοση του αμερικάνικου 10ετους στο 2,91%. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών πραγματοποίησαν βουτιά 3,7% τον Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη τους τελευταίους έξι μήνες.Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν μια αύξηση 1,7%.

Εξαιρουμένων των κατηγοριών των αεροπλάνων και των αυτοκινήτων, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,3%.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες δομικών κεφαλαιουχικών αγαθών κινήθηκαν χαμηλότερα για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν πτώση 0,2%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1,25% στα 63,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,19% χαμηλότερα, στα 1.330 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,22292 δολαρίου/ευρώ.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v