Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P. Τέταρτη σερί άνοδος για τον Nasdaq.Προβλημάτισε η παραίτηση του συμβούλου Γκάρι Κον. Στη δημοσιότητα η Beige Book. Πτώση 2,3% για την τιμή του πετρελαίου.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Με πτώση έκλεισαν οι Dow Jones και S&P εξαιτίας της παραίτησης του οικονομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Γκάρι Κον.

Συγκεκριμένα, ο Γκάρι Κον υπέβαλλε την παραίτησή του μετά τη διαφωνία του με τα προεδρικά σχέδια για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Σημειώνεται ότι ο Κον, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs και φανατικός οπαδός του ελεύθερου εμπορίου, ήταν η φωνή της λογικής στον Λευκό Οίκο και ιδιαίτερα συμπαθής στη Wall Street.

«Η αποχώρηση Κον έπιασε απροετοίμαστους τους επενδυτές», σχολίασε ο Alec Young της FTSE Russell. «Ο Κον ήταν κατά του προστατευτισμού οπότε οι επενδυτές θεωρούν ότι η αποχώρηση του αντικατοπτρίζει την προεδρική επιθυμία να προχωρήσει η ατζέντα των δασμών παρά τις αντιδράσεις ακόμα και από την ηγεσία της ρεπουμπλικανικής γερουσίας».

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δυσκολεύονται να βρουν υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, ενώ οι αυξήσεις μισθών επιταχύνθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 5%, στα $56,6 δισ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί στα $55,1 δισ.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,33% ή 83 μονάδων στις 24.801, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,05% στις 2.726 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,33% στις 7.396 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των ΙΒΜ (+1,7%) και Intel (1,2%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-2,6%) και Travelers (-1,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σήμερα, το πετρέλαιο WTI υποχώρησε 2,3% στα 61,15 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.327 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,2413 από 1,2403 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 2,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v