Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street με ρεκόρ για Nasdaq

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με τον Dow Jones να σημειώνει «άλμα» 440 μονάδων. Νέο ιστορικό υψηλό για τον τεχνολογικό δείκτη.

Ράλι στη Wall Street με ρεκόρ για Nasdaq

Με κέρδη έκλεισε η Wall Street μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 313.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 222.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές ενώ η ανεργία παρέμεινε σε χαμηλό 17 ετών στο 4,1%.

Παρά την μεγάλη αύξηση στις προσλήψεις, οι μισθοί δεν ακολούθησαν αντίστοιχη ανοδική πορεία. Ο ημερήσιος μισθός αυξήθηκε μόλις κατά 4 σεντς στα 26,74 δολάρια ενώ ο ετήσιος μισθός αυξήθηκε 2,6% από αύξηση 2,8% τον Ιανουάριο.

Η επιβράδυνση στις αυξήσεις των μισθών δημιουργεί προσδοκίες για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Όσον αφορά την αγορά, τα στοιχεία απασχόλησης δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Ωστόσο παραμένει μυστήριο πως γίνεται να έχουν δημιουργηθεί τόσες νέες θέσεις εργασίας και να μην έχουμε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών», σχολίασε ο JJ Kinahan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της TD Ameritrade.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιουνγκ Ουν για να συναντηθούν τον Μάιο. Η πρόσκληση παραδόθηκε στον ίδιο τον Τραμπ από έναν Νοτιοκορεάτη απεσταλμένο, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο και αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι η επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών δημιουργεί προσδοκίες για τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Επιπλέον, χθες ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Καναδάς και Μεξικό εξαιρέθηκαν από τους δασμούς τουλάχιστον έως ότου καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία NAFTA. Παράλληλα ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν και άλλες χώρες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε υψηλότερα 1,77% ή 440 μονάδες στις 25.335, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,74% στις 2.786 μονάδες και ο Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 1,79% στις 7.560 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+3,4%) , Caterpillar (2,9%) και JP Morgan (+2,6%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο ο τίτλος της Verizon (-0,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, από το χαμηλό τριών εβδομάδων ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά την αποδοχή Τραμπ να συναντηθεί με τον Κιμ Γιουνγκ Ουν. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο αναλυτής της ABN AMRO, Hans van Cleef, «Είναι ζήτημα χρόνου να γίνουν οι ΗΠΑ η πρώτη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο. Το μόνο ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι το πότε». Σημειώνεται ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 23% από τα μέσα του 2016, στα 10,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σήμερα, το πετρέλαιο ενισχύθηκε 3,2% στα 62,04 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.324 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,2318 από 1,2313 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,89%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v