Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τεχνολογία «κοκκίνισε» τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street με την τεχνολογία να πρωταγωνιστεί στις απώλειες. «Βουτιά» 1,5% για τον δείκτη Nasdaq. Σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο. Νέα πτώση για τον χρυσό.

Η τεχνολογία «κοκκίνισε» τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street και ιδιαίτερα στον Nasdaq, παρόλο που οι περιορισμοί Τραμπ στις κινεζικές επενδύσεις τεχνολογίας ήταν λιγότερο αυστηροί απ’ όσο ανέμενε η αγορά.

«Νομίζω πως οι επενδυτές θα πρέπει να αγνοούν τα πρωτοσέλιδα. Έχουμε έναν πρόεδρο που άλλα λέει τη μία μέρα και άλλα κάνει την επόμενη», σχολίασε ο Marc Chaikin, CEO της Chaikin Analytics.

Επιπλέον καθησυχαστικός για το παγκόσμιο εμπόριο εμφανίστηκε ο πρώην εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Stuart Harbison.

«Το σύστημα δεν είναι σε κίνδυνο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μια συγκεκριμένη χώρα- ΗΠΑ- υποστηρίζει ότι το σύστημα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Όμως Ε.Ε. και Κίνα διαφωνούν».

Ωστόσο οι ανησυχίες των επενδυτών για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με Κίνα και Ευρώπη παραμένουν στο προσκήνιο και οδήγησαν στο κόκκινο τη Wall Street.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,68% ή 164 μονάδων στις 24.118, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,86% στις 2.699 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,54% στις 7.445 μονάδες.

Στο μεταξύ, η απαίτηση των ΗΠΑ να σταματήσουν όλες οι χώρες την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν σε συνδυασμό με την συνεχή μείωση της παραγωγής από τη Βενεζουέλα ώθησε την τιμή του πετρελαίου σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών.

Ειδικότερα η τιμή του αργού WTI εκτινάχθηκε 3,3% στα 72,76 δολάρια ανά βαρέλι.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τόνωσε τη ζήτηση για τον ενεργειακό κλάδο με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν άνοδο 1,5% και 1,4% αντίστοιχα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,6% τον Μάιο, μετά από «βουτιά» 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα καταγράψουν πτώση 1%.

 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό άνω των έξι μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,3% στα 1.256 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1552 από 1,1649 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 2,82%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v