Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστικές αποφάσεις και Fed δίχασαν τη Wall Street

Πτώση για Dow Jones και S&P μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις. Στο επίκεντρο η Fed και οι διώξεις πρώην συνεργατών του Τραμπ. Το μακροβιότερο «bull market» στην ιστορία για τη Wall Street. Ράλι 3,1% για το πετρέλαιο.

Δικαστικές αποφάσεις και Fed δίχασαν τη Wall Street

Οι δικαστικές περιπέτειες πρώην στενών συνεργατών του προέδρου Τραμπ προβλημάτισαν τους επενδυτές στη Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, Paul Manafort κρίθηκε ένοχος σε οχτώ συνολικά κατηγορίες μεταξύ των οποίων για τραπεζική απάτη και φοροδιαφυγή.

Αντίστοιχα, ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Michael Cohen κατηγορείται από τις ομοσπονδιακές αρχές ότι παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών. Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Cohen, φέρεται να υποστήριξε ότι ακολουθούσε εντολές του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, σύμφωνα με τα οποία είναι πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων- η τρίτη εντός του 2018- τον Σεπτέμβριο.

Πολλοί συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι αν τα θεμελιώδη της οικονομίας συνεχίζουν να στηρίζουν τις τρέχουσες προοπτικές τότε θα είναι αναγκαίο να ληφθεί ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη Wall Street, o Dow Jones σημείωσε πτώση 0,34% ή 84 μονάδων στις 25.734, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.861 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 7.889 μονάδες.

Σημειώνεται, ότι το ράλι της τρέχουσας bull market, που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 2009, έγινε το μακροβιότερο όλων των εποχών, καθώς αποφεύχθηκε η πτώση 20% - ή και περισσότερο. Η αγορά έχει ενισχυθεί περισσότερο από 300%, από το χαμηλό επίπεδο, εννέα χρόνια πριν.

Βull market είναι το ράλι που ξεπερνάει το 20% και δεν διακόπτεται ποτέ από μία πτώση 20%. Αυτό σημαίνει ότι το ράλι του S&P 500 που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, ξεπερνάει αυτό το όριο, ημερολογιακά.

Στο μεταξύ, οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζονται με τους επενδυτές να ελπίζουν σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ωστόσο η δήλωση Τραμ ότι «δεν αναμένει πολλά από τις συζητήσεις» έριξε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 3,1% στα 67,86 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.203 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1602 δολ. από 1,1570 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε σε χαμηλό τριών μηνών στο 2,82%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v