Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στο «κόκκινο» ο Nasdaq

Σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε και σήμερα ο τεχνολογικός δείκτης. Δεύτερη σερί άνοδος για τον Dow Jones. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Επιμένει στο «κόκκινο» ο Nasdaq

Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο Dow Jones ενώ συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό κλάδο για δεύτερη μέρα.

«Στις καλές μέρες, οι τεχνολογικές μετοχές είχαν πάρει “κεφάλι” στο χρηματιστήριο. Όμως πλέον οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί εξαιτίας πολλών παραγόντων (εμπορικές διαμάχες, κρίση στις αναδυόμενες αγορές), με συνέπεια να ρευστοποιούν τα κέρδη από την τεχνολογία», σχολίασε ο επικεφαλής επενδύσεων της US Bank Wealth Management, Jeff Kravetz.

Σημειώνεται ότι οι τεχνολογικές μετοχές έχουν κερδίσει περισσότερο από 16% το 2018.

Σήμερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,08% ή 20 μονάδες στις 25.995, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,36% στις 2.878 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,91% στις 7.922 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1,4%) και Visa (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Chevron (-2,9%) και Apple (-1,7%).

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παρέμεινε και σήμερα ο νέος κύκλος επαφών ΗΠΑ- Καναδά προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος για την αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA.

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να κρατήσουν και εβδομάδες.

Στο μεταξύ, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν τεταμένες. Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά από δημοσίευμα του Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να επιβάλει επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που της επιβληθούν νέοι δασμοί.

«Οι πολιτικές Τραμπ δίνουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία αν και η απειλή ενός εμπορικού πολέμου καθηλώνει τις υπόλοιπες οικονομίες», σχολίασε ο πρόεδρος της Yardeni Research, Ed Yardeni.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο ιδιωτικός τομές στις ΗΠΑ δημιούργησε 163.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο έναντι 217.000 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 190.000 θέσεις εργασίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόσθεσαν 11.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αιτήσεις για επιδόματα εργασίας υποχώρησε κοντά σε χαμηλό 49 ετών την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας τη δυναμική αγορά εργασίας. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας ήταν λιγότερες κατά 10.000 και έφτασαν τον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 203.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι αύριο θα ανακοινωθούν τα στοιχεία απασχόλησης του Αυγούστου στις ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,4% στα 67,77 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.204 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1624 δολ. από 1,1629 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,86%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v