Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορικές εντάσεις πιέζουν τη Wall Street

Στο επίκεντρο οι απειλές Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ. ακόμη και την επόμενη εβδομάδα. Ντιλ της Coca Cola με τη βρετανική αλυσίδα καφέ Costa. Ενισχύεται το δολάριο. Υποχωρεί το αργό.

Εμπορικές εντάσεις πιέζουν τη Wall Street

Κορυφώνονται οι ανησυχίες στους επενδυτές για τον εμπορικό πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, στο κλείσιμο της εβδομάδας. Η διαμάχη έχει επισκιάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά και την προθεσμία για την ολοκλήρωση της Nafta, που λήγει σήμερα.

«Η απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει στο προσκήνιο και το επίκεντρο», σημειώνει ο Dean Popplewell, αντιπρόεδρος ανάλυσης αγοράς της Oanda.

Αιτία και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Στη Wall Street, o Nasdaq, αν και ξεκίνησε με ήπια πτώση, κερδίζει 0,1% στις 8.097 μονάδες, ο S&P σχεδόν υποχωρεί 0,23% στις 2.894 μονάδες και ο Dow διολισθαίνει 0,32%, στις 25.904 μονάδες.

Καθώς κλείνει ο μήνας, ο Dow είναι σε πορεία για εβδομαδιαία κέρδη 0,8% και μηνιαίο όφελος 2,3%, ο S&P για εβδομαδιαία άνοδο 0,9% και κέρδος Αυγούστου 3%, ενώ ο Νasdaq βρίσκεται σε πορεία για εβδομαδιαία πρόοδο 1,8% και σε μηνιαία βάση κατά 5,4%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η βρετανική Whitbread ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε στην πώληση της αλυσίδας καφέ Costa στην Coca Cola, έναντι 3,9 δισ. βρετανικών λιρών (5,1 δισ. δολαρίων).

Οπως μεταδίδει το Reuters, το ντιλ έχει τη συμφωνία όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Whitbread. Η τελευταία απέκτησε την αλυσίδα το 1995, με τίμημα 19 εκατ. στερλίνες, την εποχή που είχε μόνο 39 καταστήματα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple ενισχύεται κατά 1,16%, μετά την ανακοίνωση ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση των τελευταίων προϊόντων της.

Πρόκειται για το ετήσιο γεγονός της εταιρείας που χρησιμοποιείται για την παρουσίαση νέων μοντέλων iPhones και ανανεωμένων gadgets, με το φετινό event να αναμένεται εντυπωσιακό, όπως μεταδίδει το CNBC.

Οι αναλυτές περιμένουν upgrades σε σχεδόν κάθε προϊόν της εταιρείας, ενώ ρεπορτάζ αναφέρουν νέα σειρά iPhones, νέο MacBook Air και ανανεωμένα Mac Mini, iPad καθώς και νέο Apple Watch.

Παράλληλα, ο μεγαλοεπενδυτής και CEO της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ σημείωσε ότι η  εταιρεία του έχει ανεβάσει τις συμμετοχές της στην Apple πρόσφατα, με τον ίδιο να λέει ότι έχει αγοράσει «ακόμη λίγο» περισσότερο από την Apple.

Ανοδικά και η μετοχή της Amazon (+0,6%), ξεπερνώντας για δεύτερη μέρα τις $2.000.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου -έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχύεται 0,2%, στα 94,90. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό (WTI) υποχωρεί 0,3%, στα 70,02 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται καθοδικά, στο 2,83%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v