Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε κάτω από τις 26.000 μονάδες ο Dow Jones

Απώλειες για τον Dow Jones μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις. Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τους S&P και Nasdaq. Πάνω από τα 70 δολ. το πετρέλαιο. Ανέκαμψε το δολάριο.

Επέστρεψε κάτω από τις 26.000 μονάδες ο Dow Jones

Πτώση κατέγραψε η Wall Street μετά από δημοσιεύματα ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών αξίας 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα.

«Επανήλθε στο προσκήνιο ο κίνδυνος μιας εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ- Κίνας», σχολίασε αναλυτής.

Στον αντίποδα, θετικά βλέπουν οι επενδυτές την προοπτική μιας τριμερής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε αισιόδοξος ότι ο Καναδάς θα συμμετέχει στην νέα εμπορική συμφωνία με το Μεξικό που αναθεωρεί κρίσιμους όρους της υπάρχουσας 24ετής εμπορικής συμφωνίας NAFTA.

«Νομίζω ότι ο Καναδάς θέλει πολύ μια συμφωνία. Μάλλον δεν θα ήταν καλό αν δεν ήθελε». Και πρόσθεσε: «Θέλουν να είναι μέρος της συμφωνίας. Τους δώσαμε προθεσμία έως την Παρασκευή και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Θα δούμε τι θα συμβεί».

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η γενικότερη τάση δείχνει μία ισχυρή αγορά εργασίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000, φτάνοντας τις 213.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου.

Επιπλέον, ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποδηλώνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου και τα στοιχεία που αναμεταδίδει το Reuters, η καταναλωτική δαπάνη που αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα, μετά την ίδια άνοδο του Ιουνίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,53% ή 137 μονάδες στις 25.986, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 2.901 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,26% στις 8.088 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+0,9%) και Walmart (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2%) και Nike (-1,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,1% στα 70,25 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.206 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1675 δολ. από 1,1709 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,86%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v