Δείτε εδώ την αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Δεύτερο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε ο βιομηχανικός δείκτης. Πτώση για τους S&P και Nasdaq. Εβδομαδιαία κέρδη 2,2% για τον Dow Jones. Σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο. Στο 3,07% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Δεύτερο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones

Επιμένει στα ρεκόρ ο Dow Jones καθώς οι επενδυτές φαίνεται –τουλάχιστον προσωρινά- να έχουν αφήσει στην άκρη την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, οι δασμοί δεν ήταν τόσο σκληροί (10% αντί για 25%) και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συμβιβαστικής λύσης.

Αντίθετη άποψη έχει ο επικεφαλής της Sun Life Investment Management, Dec Mullarkey. «Νομίζω ότι οι δύο χώρες πάνε ολοταχώς για μετωπική σύγκρουση. Το ζήτημα δεν θα λυθεί γρήγορα και σύντομα θα επιβληθούν δασμοί σε όλες τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων» υποστήριξε.

Στο μεταξύ, η Fitch μείωσε τις προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, στη σκιά του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, «ο εμπορικός πόλεμος είναι μια πραγματικότητα» και αυτό επηρεάζει τα δεδομένα. Έτσι η Κίνα, με βάση τις νέες εκτιμήσεις, θα αναπτυχθεί με 6,1% το 2019 (από 6,3% του ΑΕΠ) και συνολικά ο πλανήτης με 3,1% (αντί 3,2%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit για τις ΗΠΑ υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 53,4 μονάδες, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δεκαεπτά μηνών.

Ο δείκτης που καταγράφει την δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,9 μονάδες το Σεπτέμβριο από 54,8 τον Αύγουστο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 18 μηνών.

Ωστόσο, ο δείκτης που καταγράφει τη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 55,6 μονάδες από 54,7 τον Αύγουστο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,2%, ο S&P 0,8% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+2,2%), Cisco Systems (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της Intel (-1,2%) και Apple (-1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε υψηλό δύο μηνών σημειώνοντας άνοδο 0,7% στα 70,78 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.201 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1750 δολ. από 1,1778 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,07%.

Γιάννης Μάρης maris@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus