Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street παρά τους δασμούς

Με άνοδο 185 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones. Κέρδη για S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο η εμπορική κόντρα ΗΠΑ- Κίνας. Πάνω από το 3% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Κέρδη στη Wall Street παρά τους δασμούς

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street αν και προβλημάτισε η απόφαση Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1η Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ απείλησαν ότι θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων σε περίπτωση που το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα.

Παρά τις απειλές Τραμπ, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν έχει άλλη επιλογή πέρα από το να προχωρήσει σε αντίποινα. Και νωρίς το απόγευμα, η Κίνα ανακοίνωσε δασμούς σε 5.207 αμερικανικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων με ημερομηνία ισχύς την 24η Σεπτεμβρίου.

«Η αγορά θεωρεί ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο και γι’ αυτό σήμερα είδαμε ένα ψευτο-ράλι», σχολίασε ο Daniel Deming, επικεφαλής της KKM Financial.

Η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ μπορεί σήμερα να μην οδήγησαν σε νέα πτώση τη μετοχής της Apple (+0,3%) ωστόσο αναλυτές σημειώνουν ότι η εταιρεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αποφάσεις Τραμπ καθώς τα περισσότερα μοντέλα της συναρμολογούνται στην Κίνα. Επιπλέον, νέοι κινεζικοί δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα θα πλήξουν τις πωλήσεις της Apple στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, την ώρα μάλιστα που ο τεχνολογικός κολοσσός ετοιμάζεται να στείλει τα δύο από τα τρία νέα iPhones και το νέο smartwatch.

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders). Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης της NAHB διατηρήθηκε στις 67 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,71% ή 185 μονάδων στις 26.246, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,54% στις 2.904 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,76% στις 7.956 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,3%) και Boeing (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DowDuPont (-1,1%) και Coca Cola (-0,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,4% στα 69,85 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.202 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1662 δολ. από 1,1684 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,05%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v