Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P

Άνοδος στη Wall Street με τους Dow Jones και S&P να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά. Επέστρεψε πάνω από τις 8.000 μονάδες ο Nasdaq. Οι πανηγυρισμοί Τραμπ. Πιέσεις στο δολάριο και πτώση για το πετρέλαιο

Κέρδη στη Wall Street με νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P υπό τους πανηγυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο S&P 500 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό. Συγχαρητήρια ΗΠΑ!» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,95% ή 251 μονάδων στις 26.656, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,78% στις 2.930 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,98% στις 8.028 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+2,3%), Walgreens Boots (+2,2%) και Caterpillar (+2,2%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο ο τίτλος της Home Depot (-0,3%).

Στο μεταξύ, περιορίζονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην επιβολή δασμών 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων (με προοπτική αύξησης στο 25% στις αρχές του 2019) και το Πεκίνο απάντησε με την επιβολή δασμών από 5% έως 10% σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Οι επενδυτές αντέδρασαν ψύχραιμα στην εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας καθώς οι δασμοί έως 10% ήταν πολύ κάτω από την πρόβλεψη της αγοράς για δασμούς 25%.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, «η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας είναι περισσότερο αψιμαχία παρά εμπορικός πόλεμος».

Παράλληλα, ο ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma πήρε πίσω την υπόσχεση που είχε δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

«Η υπόσχεση δόθηκε με προϋπόθεση τη φιλική συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας και τις καλές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Πλέον αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει, οπότε και η υπόσχεσή μας δεν θα εκπληρωθεί», δήλωσε ο Jack Ma.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης Μεταποίησης Philly Fed ενισχύθηκε στο υψηλό δύο μηνών των 22,9 μονάδων τον Σεπτέμβριο, από 11,9 μονάδες τον Αύγουστο. Το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο από τη μέτρηση των 19,6 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000 και έφτασαν τις 201.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από το Νοέμβριο του 1969, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν να φτάσουν τις 210.000.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,5% στα 70,80 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.211 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 1% έναντι του ευρώ στο 1,1786 δολ. από 1,1673 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,07%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v