Δείτε εδώ την αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Τραπεζική ώθηση στον Dow Jones

Με τριψήφια άνοδο έκλεισε ο Dow Jones. Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά ο S&P. Οριακή πτώση για τον Nasdaq. Κέρδισαν τις εντυπώσεις Citigroup (+3,6%) και Goldman Sachs (+3,1%). Πάνω από τα 71 δολ. το πετρέλαιο.

Τραπεζική ώθηση στον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε ο Dow Jones με πρωταγωνιστή της ανόδου τον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,61% ή 160 μονάδων στις 26.406, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,12% στις 2.907 μονάδες (πολύ κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά) ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,08% στις 7.950 μονάδες.

Οι επενδυτές στράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές μετά τη νέα άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων και ιδιαίτερα του 10ετούς που ανήλθε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στο 3,09%.

Η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύθηκε 3,1%, της JP Morgan 3%, της Citigroup 3,6% και της Morgan Stanley 3%.

Στο μεταξύ, η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας παρέμεινε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων και την απάντηση του Πεκίνου με δασμούς από 5% έως 10% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Αν και η εμπορική σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη, αναλυτές σημείωναν ότι τουλάχιστον αποφεύχθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς η Κίνα επέβαλε δασμούς από 5% έως 10% αντί για 25% που προέβλεπε η αγορά.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός με το Πεκίνο, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να κλείσουν συμφωνία με την Κίνα κάποια στιγμή και ότι η χώρα του είναι πάντα ανοιχτή σε συνομιλίες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι ενάρξεις κατοικιών ενισχύθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, μια θετική ένδειξη για την αγορά κατοικίας η οποία δεν έχει αποδώσει όσο η ευρύτερη αμερικανική οικονομία. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 9,2% τον περασμένο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,282 εκατ. κατοικιών από 1,235 εκατ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ σημείωσε πτώση 17% το δεύτερο τρίμηνο και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Υποχώρησε στα $101,5 δισ., από το αναθεωρημένο ποσό των $121,7 δισ. του πρώτου τριμήνου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,8% στα 71,12 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 1.208 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1677 δολ. από 1,1669 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus