Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street

Με βαριές απώλειες έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq (-1,43%), κάτω από τις 8.000 μονάδες. Πτώση για S&P μετά από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις. Ισχυρές πιέσεις στην Apple (-2,7%). Πονοκέφαλος οι δασμοί Τραμπ στην Κίνα.

Τεχνολογικές ρευστοποιήσεις στη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τεχνολογικό κλάδο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί θα ανέρχονται στο 10% σύμφωνα με τη Wall Street Journal, πολύ κάτω από το 25% που σχεδίαζε αρχικά ο Λευκός Οίκος.

Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο φέρεται έτοιμο να ακυρώσει τις νέες εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών.

Ωστόσο η θέση του προέδρου των ΗΠΑ για τους δασμούς φαίνεται να μην αλλάζει. Νωρίτερα, ο Τραμπ υποστήριξε στο twitter ότι «Οι δασμοί έχουν βάλει τις ΗΠΑ σε πολύ δυνατή διαπραγματευτική θέση, με δισεκατομμύρια δολαρίων να ρέουν στη χώρα μας - και παρ' όλα αυτά οι αυξήσεις στα κόστη μέχρι στιγμής ήταν σχεδόν απαρατήρητες. Εάν οι χώρες δεν κάνουν δίκαιες συμφωνίες με εμάς, θα τους επιβληθούν δασμοί».

«Ένα πιθανό σενάριο είναι οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν τους δασμούς αλλά να τους θέσουν σε ισχύ μετά το πέρας των συνομιλιών. Εάν αυτό συμβεί τότε η κατάσταση δεν θα είναι τόσο δύσκολη. Ωστόσο το εμπορικό “δράμα” μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες», σχολίασε ο Tom Essaye της «The Sevens Report».

Στη Wall Street, o Dow Jones σημείωσε πτώση 0,35% ή 92 μονάδων στις 26.062, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,55% στις 2.888 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,43% στις 7.895 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+0,9%) και 3M (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,7%) και McDonalds (-1,6%).

Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι ανησυχίες ότι η Apple μπορεί να βρεθεί στο μέσο της κόντρας ΗΠΑ-Κίνας προκάλεσε νέα πτώση της μετοχής. Όπως έχει σχολιάσει και η διοίκηση του τεχνολογικού κολοσσού, οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα ενέχεται να πλήξουν την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην αγορά της Κίνας.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Tyson Foods μετά την αποχώρηση για προσωπικούς λόγους του CEO, Tom Hayes. Τη θέση του θα αναλάβει ο Noel White.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,1% στα 68,91 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.205 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1686 δολ. από 1,1622 την προηγούμενη εβδομάδα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,99%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v