Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων στη Wall με το βλέμμα στα επιτόκια

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η αμερικανική αγορά, με τις ανησυχίες για την άνοδο των επιτοκίων στο επίκεντρο. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Σε υψηλό επτά ετών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Εναλλαγές προσήμων στη Wall με το βλέμμα στα επιτόκια

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα επιτόκια αντισταθμίζουν την ώθηση από την ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών. 

O Dow Jones κινείται 0,28% χαμηλότερα στις 26.411 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,42% στις 7.768 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,02% στις 2.885 μονάδες. 

«Η πίεση στις αγορές μετοχών αυξάνεται. Είναι επικίνδυνο που η πίεση προέρχεται από διάφορες περιοχές, προκαλώντας φόβους ότι η περίοδος της συγχρονισμένης ανάπτυξης πέρυσι μπορεί να ακολουθηθεί από μια περίοδο συγχρονισμένης επιβράδυνσης», σύμφωνα με αναλυτές της FxPro. «Στις ΗΠΑ, η πίεση στις αγορές οφείλεται στην ανησυχία ότι η Fed έχει υιοθετήσει πολύ επιθετική στάση όσον αφορά τα επιτόκια», προσθέτουν.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2018 και το 2019.

Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% για την καθεμιά από τις δύο χρονιές (-0,2%), επέκταση περίπου ίση με το 2017.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων υποχώρησε από τα υψηλά 45 ετών τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 0,9 μονάδας βάσης, στις 108,8 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,55% υψηλότερα στα 74,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,06% στα 1.189 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο συνεχίζει την ανοδική πορεία, καταγράφοντας κέρδη έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1454 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται στο 3,23%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σκαρφάλωσε ως το 3,253%, επίπεδο που είναι υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Alphabet σημειώνει πτώση 0,3%. Τη Δευτέρα η WSJ μετέδωσε πως ο τεχνολογικός κολοσσός απέκρυψε κενό ασφαλείας που άφησε εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα 500.000 χρηστών του κοινωνικού δικτύου Google +.

Χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές των τραπεζών και του βιομηχανικού τομέα. Η Caterpillar πραγματοποιεί βουτιά 2,6% στα 149 δολάρια. 

Απώλειες 1% σημειώνουν οι μετοχές των Goldman Sachs και JP Morgan. 

Ράλι 4,91% πραγματοποιεί η μετοχή του Ebay, εν μέσω φημών για ενδιαφέρον επενδυτή. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v