Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση «τρόμου» στη Wall Street

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Απώλειες 3,29% για S&P και 4,08% για Nasdaq. Πτώση για Nike (-6,5%) και Microsoft (-4,9%). Στο 3,23% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Συνεδρίαση «τρόμου» στη Wall Street

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οχτώ μηνών σημείωσε η Wall Street μετά τη νέα άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε νέο υψηλό επταετίας σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 3,23% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,39%.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 3,15% ή 831 μονάδες στις 25.598, ο S&P σημείωσε πτώση 3,29% στις 2.785 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 4,08% στις 7.422 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, καμία μετοχή δεν σημείωσε άνοδο ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της Nike (-6,5%), Microsoft (-4,9%), Visa (-4,4%), Apple (-4,3%) και Boeing (-4,2%).

Επιπλέον ο δείκτης φόβου VIX ανήλθε πάνω από τις 20 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ένδειξη της έντονης ανησυχίας των επενδυτών.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Fed υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα δεν θα έπρεπε να “ανεβάσει ταχύτητα” στις αυξήσεις επιτοκίων. «Δεν θα ήθελα ούτε κατ’ ελάχιστο να δω την οικονομία να επιβραδύνεται χωρίς ενδείξεις πληθωρισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Τα υψηλά επιτόκια και η σφικτή νομισματική πολιτική πιέζουν τις χρηματιστηριακές αγορές καθώς περιορίζουν τα εταιρικά κέρδη και λιγοστεύουν τις διανομές μερισμάτων» σημειώνουν αναλυτές.

Παράλληλα, η πολιτεία της Φλόριντα προετοιμάζεται για τον κυκλώνα Μάικλ, ο οποίος αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 και ενδέχεται να είναι «ο πιο καταστροφικός κυκλώνας εδώ και δεκαετίες» στην περιοχή, σύμφωνα με αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, μετά από αναπάντεχη πτώση τον Αύγουστο. Η άνοδος ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 2,4% στα 73,17 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.193 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1526 δολ. από 1,1492 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v