Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών για τον S&P

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street σε μια συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων. Οριακή άνοδος για τον Nasdaq. Υποχώρησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Μια ανάσα από τα 75 δολ. το πετρέλαιο.

Τέταρτη συνεδρίαση απωλειών για τον S&P

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street παρά την πτώση στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε από το υψηλό επταετίας σημειώνοντας πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,20% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,38%. Νωρίτερα το 10ετές είχε ανέλθει έως το 3,26% και το 30ετές έως το 3,44%.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τόσο για το 2018 και για το 2019 εξαιτίας της εμπορικής αβεβαιότητας στις αγορές (νέα NAFTA, Brexit και σύγκρουση δασμών ΗΠΑ-Κίνας).

Αναφορικά με τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2,9% για το 2018 (αμετάβλητη σε σχέση με προηγούμενη έκθεση) και 2,5% για το 2019 από 2,7% προηγουμένως. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ τοποθετείται αρκετά υψηλότερα σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Αντίθετος με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την αμερικανική οικονομία εμφανίστηκε ο Mohamed El-Erian, οικονομικός σύμβουλος της Allianz. «Έχουμε τρεις οδηγούς εγχώριας ζήτησης που έχουν πιάσει κορυφή: οι δημοσιονομικές δαπάνες, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επιχειρηματικές επενδύσεις. Οι τρεις αυτοί πυλώνες θα δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια και δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν η ανάπτυξη φτάσει στο 3% φέτος και του χρόνου.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Fed, Ρομπ Κάπλαν υποστήριξε την Τρίτη πως αναμένει μια μικρή ενίσχυση στις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά τόνισε πως δεν αναμένει μια απότομη άνοδο στις τιμές.

«Δεν πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα μας ξεφύγει» σημείωσε ο κ. Κάπλαν σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

O Dow Jones υποχώρησε 0,21% ή 56 μονάδες στις 26.430, ο S&P σημείωσε πτώση 0,14% στις 2.880 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,03% στις 7.738 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+2,7%), Chevron (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της DowDuPont (-3,6%) και United Technologies (-2,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,9% στα 74,96 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.191 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το ευρώ στο 1,1498 δολ. από 1,1492 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v