Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall μετά τα στοιχεία για ανεργία

Συγκρατημένα κέρδη καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Άνοδος πάνω από 1% για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο. Στο 2,64% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Boυτάει 4,1% η Amazon.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall μετά τα στοιχεία για ανεργία

Διστακτική άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,39% στις 25.093 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,03% στις 7.283 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,19% υψηλότερα, στις 2.709 μονάδες. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 304.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα δημιουργηθούν 165.000 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας ωστόσο αυξήθηκε στο 4% από 3,9% τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε, μια ακόμα ένδειξη ότι αποδυναμώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Το μέσο ωρομίσθιο κινήθηκε 0,1% τον Ιανουάριο, μετά από μηνιαία άνοδο 0,4% τον Δεκέμβριο. Σε ετήσια βάση, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 3,2%.

Eν τω μεταξύ, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο στις 56,6 μονάδες από 54,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,4% υψηλότερα,στα 54,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,1%, στα 1.325 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1471 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς καταγράφει κέρδη δύο μονάδων βάσης, στο 2,64%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Exxon Mobil σημειώνει άνοδο 2,4% στα 75 δολάρια. Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, λόγω υψηλότερων τιμών και όγκου πετρελαίου-φυσικού αερίου, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε ελαφρώς σε ετήσια βάση.

Βουτιά 4,1% πραγματοποιεί η μετοχή της Amazon. Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε κέρδη τρίμηνου και έσοδα τα οποία ήταν καλύτερα των προβλέψεων, αλλά το outlook για το τρέχον τρίμηνο ήταν χειρότερο από τις προσδοκίες.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v