Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί για τους S&P και Nasdaq

Πτώση σημείωσαν οι S&P και Nasdaq μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Θετικό πρόσημο για τον Dow Jones. Πιέσεις στη μετοχή του Facebook. Επέστρεψε κάτω από τα 1.300 δολ. ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τερμάτισε το ανοδικό σερί για τους S&P και Nasdaq

Με οριακές απώλειες έκλεισαν οι S&P και Nasdaq μετά τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ και την κατώτερη της αναμενόμενης βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα που επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή κατέβασε ταχύτητα το πρώτο δίμηνο της χρονιάς και αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 17 ετών.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,3% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και ενώ τον Δεκέμβριο κατέγραψε ετήσια άνοδο 5,7%.

Οι αναλυτές ανέμεναν 5,5% αύξηση, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal σε 15 οικονομολόγους.

Επιπλέον, μεγάλη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, εν μέσω πιέσεων από το «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον βαρύ χειμώνα.

Με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 6,9% τον πρώτο μήνα του έτους, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 607.000 μονάδων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 616.000.

Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε σε υψηλό μήνα, αλλά το επίπεδο των απολύσεων παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο.

Σύμφωνα με το MarketWatch, oι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000, στις 229.000 τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 9 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές «μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με στόχο την επίλυση του εμπορικού πολέμου δεν θα λάβει χώρα αυτό τον μήνα και είναι πιθανότερο να πραγματοποιηθεί το νωρίτερο τον Απρίλιο».

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,03% ή 7 μονάδες στις 25.709, ο S&P σημείωσε πτώση 0,09% στις 2.808 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,16% στις 7.630 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa (+1,3%) και Apple (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-2%) και DowDuPont (-1,5%).

Επιπλέον πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή του Facebook (-1,9%) μετά την πολύωρη διακοπή λειτουργίας της ιστοσελίδας σε διάφορες χώρες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,6% στα 58,61 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,1% στα 1.295 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1305 δολ. από 1,1326 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,62%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v