Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στη Wall με το εμπόριο στο επίκεντρο

Σε θετικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική ημέρα κινούνται οι δείκτες, με το βλέμμα των επενδυτών στο εμπόριο. Νέα άνοδος για τον χρυσό. Στο 2,1% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Διστακτική άνοδος στη Wall με το εμπόριο στο επίκεντρο

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αντισταθμίζουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed. 

O Dow Jones ενισχύεται 0,15% στις 25.585 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,2% στις 7.592 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,2% στις 2.831 μονάδες. 

Την Τρίτη, ο Dow Jones πραγματοποίησε άλμα 500 μονάδων, το δεύτερο μεγαλύτερο φέτος, και διεύρυνε τα κέρδη την Τετάρτη με άνοδο 200 μονάδων. Για την εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης έχει ενισχυθεί 3%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε την Πέμπτη ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί και σε άλλα κινεζικά προϊόντα, αξίας $300 δισ., εάν χρειαστεί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με την Κίνα όσον αφορά το εμπόριο, ενώ, όπως είπε, πίστευε ότι το Πεκίνο ήθελε να κλείσει συμφωνία.

«Οι συνομιλίες μας με την Κίνα γίνονται, όπως και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Θα δούμε τι θα συμβεί… Θα μπορούσα να πάω ακόμη πιο πάνω, με τουλάχιστον $300 δισ., και θα το κάνω αυτό τη σωστή στιγμή», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποια προϊόντα θα αποτελέσουν τον νέο στόχο.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Απρίλιο, καθώς οι εισαγωγές προϊόντων υποχώρησαν στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 15 μηνών, αντισταθμίζοντας την πτώση των εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα διολίσθησε 2,1%, στα $50,8 δισ. ενώ τα στοιχεία του Μαρτίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, με το ποσό να ανέρχεται στα $51,9 δισ. από $50 δισ. προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο τον Απρίλιο.

Το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών με την Κίνα, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αυξήθηκε 29,7% στα 26,9 δισ. δολάρια.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,27% στα 51,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,49% υψηλότερα στα 1.340 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο 2,1%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Exxon Mobil καταγράφει άνοδο 1,9% και της Chevron 1,7%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v