Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο για τέταρτη σερί συνεδρίαση με τον Dow Jones να κερδίζει 250 μονάδες. Σε ρεκόρ ο S&P. «Άλμα» 5,4% για το πετρέλαιο. Νέα υποχώρηση για την απόδοση του 10ετούς. Σε υψηλό σχεδόν έξι ετών ο χρυσός.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε η Wall Street για τέταρτη διαδοχική μέρα μετά το σήμα της Fed για χαμηλότερα επιτόκια μέσα στο 2019.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ, «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας κατάλληλα για να διατηρήσουμε την οικονομική επέκταση... Η Fed είναι έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τη Fed να μειώσει τα επιτόκιά προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι έχει την εξουσία να καθαιρέσει τον πρόεδρο της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) και να τον υποβιβάσει σε απλό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου λόγω της επιλογής του να κρατά αμετάβλητα τα επιτόκια. Ωστόσο δεν σχεδιάζει να το κάνει άμεσα.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, «άλμα» 5,4% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στα 56,65 δολάρια ανά βαρέλι μετά το μήνυμα Τραμπ στο Twitter ότι το Ιράν έκανε μεγάλο λάθος να καταρρίψει αμερικανικό drone.

Την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ο στρατός των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,94% ή 250 μονάδες στις 26.753, ο S&P έπιασε νέο ιστορικό υψηλό σημειώνοντας άνοδο 0,95% στις 2.954 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,8% στις 8.051 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των United Technologies (+2,6%) και Caterpillar (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-0,7%) και UnitedHealth (-0,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου 2013 καθώς κινήθηκε υψηλότερα 3,6% στα 1.396 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,6% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1293 δολ. από 1,1226 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,03%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v