Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει μόλις 17 μονάδες. Σε υψηλό 14 μηνών ο χρυσός. Στο 2,08% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Πτώση σημείωσε η Wall Street καθώς η κόντρα ΗΠΑ- Ιράν και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας προβλημάτισαν τους επενδυτές.

Χθες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπολοια στον κόλπο του Ομάν με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσινγκτον.

Σημειώνεται πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που λένε ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

Επιπλέον η μικρότερη άνοδος των τελευταίων 17 ετών της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και συγκεκριμένα κατά 5%, δημιούργησε εκ νέου ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν έχει σημασία» αν ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίγνκ συμμετάσχει στην G20 αργότερα αυτό τον μήνα, προβλέποντας ότι θα υπάρξει τελικά εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

«Θα δούμε. Τελικά θα κάνουμε συμφωνία», τόνισε σε συνέντευξή του στο Fox News.

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε πως αυξάνει τους δασμούς σε συγκεκριμένους τύπους αγωγών και σωληνώσεων που εισάγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι νέοι δασμοί ορίζονται μεταξύ 57,9% και 147,8% και αφορούν σωληνώσεις υψηλής αντοχής που χρησιμοποιούνται σε μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,07% ή 17 μονάδες στις 26.089, ο S&P σημείωσε πτώση 0,16% στις 2.886 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,52% στις 7.796 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+1,8%) και Verizon (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-3,2%) και Cisco Systems (-2,7%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 97,9 μονάδες από 100 μονάδες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανεπαίσθητη πτώση του δείκτη στις 98 μονάδες.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι μηνών σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάιο, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες πωλήσεις αυτοκίνητων.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,4%, αρκετά υψηλότερα από την άνοδο κατά 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,4% στα 52,51 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.344 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1209 δολ. από 1,1275 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,08%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v