Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H γεωπολιτική αβεβαιότητα πιέζει τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινείται ο Dow, μετά από οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις. Απώλειες 3% για την General Motors. Άλμα 10% για το αργό. Ισχυρά κέρδη για χρυσό και γεν. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 1,86% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

H γεωπολιτική αβεβαιότητα πιέζει τη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι η απότομη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,34% στις 27.124 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,41% χαμηλότερα στις 8.143 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,34% στις 2.997 μονάδες. 

Το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί άλμα 10% στα 60,42 δολάρια το βαρέλι, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας επηρεάζει άμεσα τη μισή πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα η παραγωγή. 

Το πετρέλαιο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο, αλλά περιόρισε το άλμα του μετά την απόφαση του Τραμπ για χρήση των αποθεμάτων εκτάκτου ανάγκης της χώρας, για να σταθεροποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,6% στα 1.507 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες ενισχύουν την απήχηση των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει ισχυρή άνοδο έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ υποχωρεί έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 107,89 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,863%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της General Motors βουτάει 3%. Το συνδικάτο των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία United Auto Workers (UAW) κάλεσε περίπου 48.000 εργαζόμενους στην εταιρεία General Motors σε απεργία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. 

Βουτιά 3% καταγράφουν οι μετοχές των Airlines JetBlue Airways και των United Airlines, ενώ η American Airlines διολισθαίνει 6,5%. 

Η Devon Energy εκτινάσσεται πάνω από 12%, ενώ η Marathon Oil πραγματοποιεί άλμα 12,6%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v