Η αισιοδοξία για το εμπόριο στηρίζει τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος για έβδομη συνεδρίαση κινείται ο Dow Jones. Υποχωρεί πάνω από 2% το αργό. Άνοδος για τον χρυσό. Στο 1,69% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Η αισιοδοξία για το εμπόριο στηρίζει τη Wall Street

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τον Dow Jones να οδεύει για το έβδομο διαδοχικό ανοδικό κλείσιμο, καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης και η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε την αύξηση δασμών σε κινεζικά προϊόντα. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,4% στις 27.238 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,67% υψηλότερα στις 8.224 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,45% στις 3.015 μονάδες. 

H EKT αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5%, ενώ παράλληλα ξεκινά αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, από την 1η Νοεμβρίου. Οι αγορές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η μείωση του επιτοκίου είναι η πρώτη μετά το 2016 και έρχεται σε μια στιγμή που μαζεύονται σύννεφα πάνω από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Στο εμπορικό μέτωπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή υψηλότερων τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Οκτωβρίου για τη 15η Οκτωβρίου, σε μια «χειρονομία καλής θέλησης».

Οι μετοχές διεύρυναν τα κέρδη μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ εξετάζουν να προσφέρουν προσωρινή εμπορική συμφωνία στην Κίνα. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 1,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και της διατροφής επιταχύνθηκε στο 2,4%, σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε υψηλό 13 μηνών. Σε μηνιαία βάση ήταν 0,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαγράφει τα κέρδη έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1053 δολ./ευρώ. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 2,4% στα 54,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 1,63% υψηλότερα, στα 1.527 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ακολουθεί την πορεία των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, υποχωρώντας 5 μονάδες βάσης, στο 1,69%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v