Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση έδωσε ώθηση στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 372 μονάδες. Εβδομαδιαία «βουτιά» 5,5% για το πετρέλαιο. Στο 1,51% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Η απασχόληση έδωσε ώθηση στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μπορεί η αμερικανική οικονομία να δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο ωστόσο η ανεργία υποχώρησε στο 3,5%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 136.000 από 168.000 τον Αύγουστο ενώ το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε αμετάβλητο, στο 63,2%.

Μετά τα στοιχεία απασχόλησης, ο Ντόναλντ Τραμπ διερωτήθηκε μέσω Twitter, πώς γίνεται να θέλουν οι Δημοκρατικοί να τον παραπέμψουν, την ώρα που η ανεργία είναι στο 3,5%, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 50 ετών.

«Ουάου, Αμερική, ας παραπέμψουμε τον Πρόεδρό σου (αν και δεν έκανε τίποτα λάθος!)».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

«Αν και δεν μοιράζονται όλοι ισότιμα οικονομικές ευκαιρίες και η οικονομία αντιμετωπίζει κάποιους κινδύνους, συνολικά είναι σε καλή κατάσταση. Η δουλειά μας είναι να την κρατήσουμε έτσι για όσο περισσότερο γίνεται» ανέφερε.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις την επόμενη εβδομάδα στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,42% ή 372 μονάδες στις 26.572, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,42% στις 2,951 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,4% στις 7.982 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι Dow Jones και S&P έχασαν 0,3% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 0,5%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+2,8%), Merck & Co. (+2,7%) και JP Morgan (+2,4%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο ο τίτλος της Visa Inc. (-0,1%).

Στο μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Αύγουστο καθώς οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,6% στα $54,9 δισ. Το εμπορικό έλλειμμα του Ιουλίου παρέμεινε αμετάβλητο στα $54 δισ. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα $54,5 δισ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μετά από πτώση οχτώ σερί ημερών, σημειώνοντας άνοδο 0,7% στα 52,81 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.512 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο «βούλιαξε» 5,5% ενώ ο χρυσός κέρδισε 0,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0983 δολ. από 1,0965 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v