Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από δύο σερί πτωτικές συνεδριάσεις. Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Nasdaq (+1,12%). Στο 1,53% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Όγδοη μέρα απωλειών για το πετρέλαιο.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε η Wall Street καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από τη Fed μετά τα νέα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του ινστιτούτου ISM έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών καθώς ο εν λόγω δείκτης βούτηξε στις 52,6 μονάδες τον περασμένο μήνα από 56,4 τον Αύγουστο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν άνοδο στις 55,3 μονάδες.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων καταδεικνύει επέκταση του τομέα.

Επιπλέον αρνητικός είναι ο αντίχτυπος από την απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησαν χθες Τετάρτη τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%.

Ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, καφές, μπισκότα, άνορακ και — φυσικά — αεροσκάφη: μια μυριάδα ευρωπαϊκών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ θα υποστεί το κόστος της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

«H επιβολή δασμών σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βλάψουν τους καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Daniel Rosario, την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε κατά 4.000 στις 219.000 την εβδομάδα που έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν άνοδο στις 218.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,47% ή 123 μονάδες στις 26.201, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,8% στις 2,910 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,12% στις 7.872 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+1,8%) και Visa Inc. (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-0,9%) και Goldman Sachs (-0,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε για όγδοη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,4% στα 52,45 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.513 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,0971 δολ. από 1,0959 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v