Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγή προσήμων στη Wall Street

Νευρικότητα επικρατεί στην αμερικανική αγορά εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη. Όγδοη ημέρα απωλειών για το αργό. Στο 1,58% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Άλμα 1% για τον χρυσό.

Εναλλαγή προσήμων στη Wall Street

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη με τους επενδυτές να ανησυχούν για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αλλά να είναι ταυτόχρονα πιο αισιόδοξοι για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. 

O Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,15% στις 26.111 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,75% υψηλότερα στις 7.843 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,44% στις 2.900 μονάδες. 

Oι δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με ήπια κέρδη αλλά γύρισαν σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας ως και 1%, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών. Ωστόσο, τα στοιχεία οδήγησαν υψηλότερα τις πιθανότητες νέας μείωσης επιτοκίων από τη Fed, με τις προσδοκίες για μία μείωση τον Οκτώβριο να ανέρχονται στο 93,5% από 77% την Τετάρτη, κάτι που άσκησε ανοδικές πιέσεις στις μετοχές και επανέφερε τους δείκτες σε θετικό έδαφος. 

Την Τετάρτη οι δείκτες «κοκκίνισαν» για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για επικείμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Οι ανησυχίες αυτές ενεργοποιήθηκαν από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών.

Την Πέμπτη τα στοιχεία του ινστιτούτου ISM έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, εντείνοντας τους φόβους για επικείμενη ύφεση.

Ειδικότερα, ο δείκτης του ινστιτούτου ISM βούτηξε στις 52,6 μονάδες τον περασμένο μήνα από 56,4 τον Αύγουστο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν άνοδο στις 55,3 μονάδες.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων καταδεικνύει επέκταση του τομέα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 3% στα 51,1 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση. O χρυσός κινείται 1,1% υψηλότερα, στα 1.523 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,096 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,58%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v